Nagymányok

2023. február 20.

Nagymányok lakossága

Nagymányok lakossága 2121 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nagymányok
  • Lakosság: 2121 fő
  • Irányítószám: 7355
  • GPS koordináta: N46.28 E18.4564
  • Terület: 10.68 km2
    • Ebből belterület: 1.81 km2
    • Ebből külterület: 8.87 km2

Nagymányok címere

Nagymányok címere

Címer eredete és jelentése

A címer alakja kerektalpú, osztott, mesteralakos pajzsfővel. A pajzsfőben világos kárminvörös alapon ezüstfonat, a vágás alatt főmotívumként kobaltkék alapon hatágú aranykoszorú található, az ágak végén három-három elliptikus levéllel. A koszorú növényi motívumának alakjául a bibliai balzsamfa szolgál.

A Dunántúlon és a Mecsekben honos aranyesőfa ága és levélosztása a balzsamfával megegyező, így ez a motívum egyebek közt a falu helyrajzához is köthető.

A koszorú a falut jelenti, a hagyományok megőrzését, a körbehajlított ág, a koszorú fonatszerű ábrázolása jelképezi a tatárdúlás, valamint a török hódoltság után megújuló települést.

A kék a szabadság színe, az arany a régmúltat jelenti. A pajzsfőben szereplő piros és a vágás alatti kék együttesen Tolna megye hagyományos színe. A piros alapon megjelenő ezüstfonat az ipari jelenlétet szimbolizálja, a pajzsot körbevevő fekete szín azt a szénbányászatot és brikettipart, amely egészen a közelmúltig a község fejlődésében meghatározó jelentőséggel bírt. A pajzsfőben a fonat jelenti a községben meglévő zárdát, ugyanakkor utal a községben élő magyarok és németek összefonódására, egymásra utaltságára is.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben