Mezőhegyes

2023. február 20.

Mezőhegyes lakossága

Mezőhegyes lakossága 4610 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Mezőhegyes
  • Lakosság: 4610 fő
  • Irányítószám: 5820
  • GPS koordináta: N46.315 E20.818
  • Terület: 155.44 km2
    • Ebből belterület: 3.67 km2
    • Ebből külterület: 151.77 km2

Mezőhegyes címere

Mezőhegyes címere

Címer eredete és jelentése

A címer csonka: álló, kerek talpú, köldökében zölddel és arannyal vágott pajzs. A (felső) zöld mezőben boltíves aranykapu lebeg, az (alsó) aranymezőben tüzes, fekete paripa ágaskodik jobbra.

Az aranymező a település nagy múltját és jeles lakóit idézi. A zöld mező egyrészt kifejezi azt, hogy a város határa kiváló legelő és termőföld.

Az ágaskodó, tüzes szemű (animatus) paripa jelképezi, hogy a helybéliek, a magyarságra mindig is jellemzően, nagy kedvelői voltak a lovaknak.

Az aranykapu utal a települést jellemző boltíves épületekre, stilizáltan megörökíti a város egyedi építészeti emlékét, a Hild-kaput, és felidézi az építész, Hild János (1761-1811) emlékét is, illetve azt, hogy a település harmonikus fejlesztéséért 1984-ben, az országban elsőként, az akkor még nagyközség elnyerte a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-emlékérmét. Egyben – mint építmény – kifejezi a település 1989-ben elnyert városi rangját és jövőbe tekintő nyitottságát is.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben