Meszlen

2023. február 20.

Meszlen lakossága

Meszlen lakossága 204 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Meszlen
  • Lakosság: 204 fő
  • Irányítószám: 9745
  • GPS koordináta: N47.3328 E16.7004
  • Terület: 12.02 km2
    • Ebből belterület: 0.63 km2
    • Ebből külterület: 11.39 km2

Meszlen címere

Meszlen címere

Címer eredete és jelentése

A címeren kék színű csücskös pajzsban, zöld hármashalmon, jobbra lépő, kettős farkú, nyelvét kiöltő aranyoroszlán, amely jobbjában aranymarkolatú görbe szablyát, baljában leveles arany szőlőfürtöt tart. A pajzs felett négy aranypántos lovagi sisak, amelyen lombos aranykoronából a pajzson leírt aranyoroszlán látszik, jobbjában szablyát, baljában szőlőfürtöt tart.

A pajzsot jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst foszladék övezi.

A címerképek jelentése: A meszleniek jelentős szerepet játszottak Vas vármegye életében – 1596-ban pl. Vas és Sopron vármegyék együttes nemesi ülését itt tartották meg – teljes joggal vették fel és használták comminitásuk, közösségük címerében az aranyoroszlánt.

A falu lakói, akik nemcsak önállóak, de nemesek is voltak, zászlót szenteltek falujuknak. A nemesség szimbóluma volt a sárga-kék zászló, középen a címerükkel. Levéltárak mélyéről került elő a pecsétnyomóval és más eredeti dokumentumokkal együtt. Címerükön zöld halmon áll egy oroszlán, jobb elsőjében egy kard, baljában egy szőlőfürt. A rostély és a korona fölött még egy oroszlán, a születő és új jelképeként.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben