Mende

2023. február 20.

Mende lakossága

Mende lakossága 4265 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Mende
  • Lakosság: 4265 fő
  • Irányítószám: 2235
  • GPS koordináta: N47.4294 E19.4576
  • Terület: 27.15 km2
    • Ebből belterület: 2.62 km2
    • Ebből külterület: 24.53 km2

Mende címere

Mende címere

Címer eredete és jelentése

A pajzs alakja: csücskös talpú. álló helyzetű. A pajzsfőt arany jobb harát pólya szeli át. A pajzsfő bal oldalán (pajzsfő hátsó része) aranykereszt címerkép, jobb oldalán (pajzsfő eleje) arany Luther-rózsa címerkép helyezkedik el kék mezőben. A pajzstalp elején három aranyszínű búzaszálból álló csokor, a pajzstalp hátsó részén arany szőlőtőke, indával, 6 soros szőlőfürttel, kék mezőben hét zöld halom.

A címer 3-as osztása arra a 3 középkori falura utal, melynek romjain a mai Mende jött létre.

Többségében a felvidékről érkeznek az első telepesek. Ők hozzák magukkal az evangélikus hitet. Címerünkben őket jelképezi a Luther-rózsa. 1724-től fokozatosan növekszik a lélekszám, s egyre több katolikus család telepedik meg. A falu címerében a talpas kereszt szimbolizálja ezt.

Az itt élők főleg gabonatermesztéssel és szőlőműveléssel foglalkoztak, melyre az 1700-as évek végén keletkezett községi pecsét ábrázolása is utal. Ezért jelenik meg címerünkben a búza és a szőlő.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben