Markaz

2023. február 20.

Markaz lakossága

Markaz lakossága 1793 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Markaz
  • Lakosság: 1793 fő
  • Irányítószám: 3262
  • GPS koordináta: N47.824 E20.056
  • Terület: 25.61 km2
    • Ebből belterület: 1.31 km2
    • Ebből külterület: 24.3 km2

Markaz címere

Markaz címere

Címer eredete és jelentése

A címeralkotók szándéka szerint az új címer magában foglalja az 1776-ból ránk maradt községi pecsétnyomó grafikáját, ezt egészítették ki a falu jelenlegi jelképeivel.

A címer felső harmadában található pecsétnyomó alsó részén lévő három tulipán a markazi rétre utal, amely egykor a falu legértékesebb részének számított. A középső virág fölött egy hatágú csillag, melynek két oldalán az M. F. betűk Markaz falut jelentik. Az új címer közepén a vár a falu első birtokosai, a Kompoltiak által szálláshelyül épített markazi várra utal. A jobb oldalon lévő szőlőtőke a hagyományos szőlőművelést és bortermelést jelképezi, mely az itt élő emberek fő, illetve kiegészítő jövedelemforrása. A bal oldali szarvas a Mátra gazdag vadállományát jelenti. A falu rendkívül kedvező természeti adottságára utal a címer alsó részét kitöltő hegyvonulat és a tavat jelző ezüstcsík.

A címer színei: a felső háttér kék, a régi pecsétnyomó alapja ezüst, benne fekete ábrák, a vár ezüst, a kapuja barna, a szarvas alakja barna, a szőlőtőke barna és zöld, az alsó háttér zöld, benne ezüstcsík, fekete kontúrral.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben