közös, de megkülönböztetett felelősség (CBDR, Common But Differentiated Responsibilities)

2023. március 24.

A közös, de megkülönböztetett felelősség (CBDR) az ENSZ klímaváltozási keretegyezményének egyik alapelve, amely szerint minden országnak felelőssége van a klímaváltozás elleni küzdelemben, de ez a felelősség megkülönböztetett lehet az ország gazdasági és fejlettségi szintje alapján.

A CBDR elve azt jelenti, hogy a fejlett országoknak nagyobb felelőssége van a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel az ipari forradalom óta a legnagyobb mértékben járultak hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz. Ezért ezeknek az országoknak nagyobb mértékben kell csökkenteniük a kibocsátásukat, és támogatniuk kell a fejlődő országokat a klímaváltozás hatásainak enyhítésében és az alkalmazkodásban.

A CBDR elve azonban nem jelenti azt, hogy a fejlődő országoknak nincs felelősségük a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezeknek az országoknak is csökkenteniük kell a kibocsátásukat, de ezt a gazdasági és fejlettségi szintjüknek megfelelően kell megtenniük, és támogatást kell kapniuk a fejlett országoktól.

A CBDR elve tehát egyensúlyt teremt a fejlett és fejlődő országok között a klímaváltozás elleni küzdelemben, és biztosítja, hogy minden ország hozzájáruljon a globális kihívások megoldásához a saját képességei és felelősségei alapján.

Ajánló

üvegházhatású gázok

Az üvegházhatású gázok olyan gázok, amelyek a Föld légkörében megtartják a napenergiát, és így hozzájárulnak a Föld hőmérsékletének emelkedéséhez....

bővebben

vegetációs időszak

A vegetációs időszak az az időszak, amikor a növények aktívan növekednek és fejlődnek. Ez az időszak általában tavasztól őszig tart, amikor a...

bővebben