igazságos átmenet/méltányos átállás (Just Transition)

2023. március 24.

Az igazságos átmenet vagy méltányos átállás egy olyan elv, amely a gazdasági és társadalmi átalakulások során a munkavállalók és a közösségek védelmét szolgálja. Az elv azt jelenti, hogy az átmenet során a munkavállalók és a közösségek jogait és érdekeit figyelembe kell venni, és biztosítani kell számukra a megfelelő támogatást és lehetőségeket a változásokhoz való alkalmazkodáshoz.

Az igazságos átmenet különösen fontos a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés terén, mivel ezek a folyamatok jelentős hatással vannak a gazdaságra és a társadalomra. Az átállás a fosszilis energiahordozóktól a megújuló energiaforrások felé például jelentős változásokat hozhat az energiaiparban dolgozók számára. Az igazságos átmenet elve azt jelenti, hogy ezeknek a munkavállalóknak biztosítani kell a megfelelő támogatást és lehetőségeket a munkahelyük elvesztése vagy megváltozása esetén.

Az igazságos átmenet elve nem csak a munkavállalókra vonatkozik, hanem a közösségekre is. Az átállás során bizonyos régiók vagy iparágak lehetnek különösen érintettek, és ezeknek a közösségeknek is biztosítani kell a megfelelő támogatást és lehetőségeket a változásokhoz való alkalmazkodáshoz.

Az igazságos átmenet elve tehát az emberi jogok és a fenntartható fejlődés elveinek összekapcsolását jelenti, és azt a célt szolgálja, hogy a gazdasági és társadalmi átalakulások során senki se maradjon hátrányos helyzetben.

Ajánló