Ibrány

2023. február 20.

Ibrány lakossága

Ibrány lakossága 6403 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ibrány
  • Lakosság: 6403 fő
  • Irányítószám: 4484 , 4485
  • GPS koordináta: N48.1282 E21.7144
  • Terület: 60.42 km2
    • Ebből belterület: 6.33 km2
    • Ebből külterület: 54.09 km2

Ibrány címere

Ibrány címere

Címer eredete és jelentése

Címere álló, csücskös talpú a pajzs, kék mezejében jobbról aranyló gabonakéve lebeg, balról arany jászkeszeg (Leuciscus idus) (azt idézi, hogy a Tisza mellékén évezred óta fontos kiegészítő foglalkozás volt a halászat) hátuszonyával balra úszik felfelé A pajzs felső élén fekete bélésű ezüst csőrsisak fordul enyhén jobbra, a sisakdísz részben takarásban lévő, jobbra néző és jobb felé ugró aranyszarvas.

A címerpajzsra helyezett csőrsisak jellegében kifejezi egyrészt, hogy Ibrány a középkorban már népes (1322-től biztosan) egyházas hely volt (ma használatos plébániatemplomát 1910-ben emelték), másrészt a helybéli nemes birtokosoknak állít emléket (a 16. században hét nemes család is élt itt), harmadrészt a település hőseinek emlékét (a végvári vitézekét, a hajdúkét, az 1848/49-es szabadságharc félszáznál több nemzetőrét, a két nagy világégés hősi halottaiét és áldozataiét) idézi.

A sisakdíszként megjelenő (részben takarásban lévő), jobbra szökellő aranyszarvas az Árpád-kori Pécz nemzetségből kivált, nemes Ibrány család címeréből átemelt motívum, amely egyben a település nevére is utal.

A foszlányok: vörös és arany.

Az aranya azt hangsúlyozza, hogy az itt tulajdont szerzett és hosszú időn át birtokló családok szinte kivétel nélkül a királyért küzdve Károly Róbert uralma idején (1308-1342) emelkedtek fel, a település lakosai is mindig törvénytisztelő emberek voltak, ugyanakkor vöröse arra céloz, hogy az itt élőket mindig is jellemezte egyfajta forradalmi lendület, amely igazságérzetükből, hazaszeretetükből, tisztes önbecsülésükből táplálkozott.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben