Harkakötöny

2023. február 20.

Harkakötöny lakossága

Harkakötöny lakossága 753 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Harkakötöny
  • Lakosság: 753 fő
  • Irányítószám: 6136
  • GPS koordináta: N46.46 E19.61
  • Terület: 52.7 km2
    • Ebből belterület: 0.5 km2
    • Ebből külterület: 52.2 km2

Harkakötöny címere

Harkakötöny címere

Címer eredete és jelentése

A település címere Kötöny horkát jeleníti meg. A korabeli ábrázolásokon a kunokat a legtöbb esetben lovon ábrázolták hátrafelé nyilazva. (Lásd: Szent László-legenda kun ábrázolásai.). A XVIII. század közepétől kialakult a Kiskunság saját színe: a kék-fehér. (Ennek eredete a korabeli népviseletből és a redemptiós huszárezredek egyenruhájából eredeztethetők.). A címer színvilága ezért kék és ezüst.

A címer jelképei a település történelmi múltját idézik. Harkakötöny község írásokban fennmaradt legkorábbi elnevezése 1493-ból származik: „Kethenzallasa” alakban. Ez a mai olvasatban Kötönyszállást jelent.

Kötöny, kun „király” volt az a történelmi személy, aki népét IV. Béla hívására 1240-ben Magyarországra vezette. A tatárok elől menekülő kunokat a magyarság akkor még ellenségként fogadta. Kötönyt Budán 1241-ben meggyilkolták. Emléke azonban tovább élt a Duna-Tisza közén letelepült kun lakosság körében. Erre utal a „Kötönyszállása” kifejezés is.

A nomád kunok legmagasabb méltóságát saját nyelvükön „horkának” nevezték. Ennek magyar jelentése: „fejedelem, uralkodó”.

A mai Harkakötöny 1949-ben alakult a közeli Tázlár községnek Harka és Kötöny nevű részeiből, emléket állítva az egykori kun fejedelemnek.

A község színei a címer fő színeiből következnek, azaz: kék, fehér (ezüst). Ez megegyezik az egykori Kiskun Kerület színeivel, ahová Harkakötöny község területe is tartozott. Ebből következően Harkakötöny lobogójának és zászlajának színeként a kék és a fehér szín adott.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben