Gyula

2023. február 20.

Gyula lakossága

Gyula lakossága 28409 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Gyula
  • Lakosság: 28409 fő
  • Irányítószám: 5700 , 5711
  • GPS koordináta: N46.65 E21.283
  • Terület: 255.79 km2
    • Ebből belterület: 17.31 km2
    • Ebből külterület: 238.48 km2

Gyula címere

Gyula címere

Címer eredete és jelentése

A város címere hasított pajzs, jobbról Gyula város középkori címerével; kék mezőben ötágú, drágakövekkel kirakott aranykorona, melynek két szélső és középső ága keresztet, két belső ága pedig ötágú csillagot tüntet fel; míg legfelül a pajzsfőben, vörös mezőben négy ezüsték foglal helyet.

A bal oldali vörös mezőben a város XVIII. század eleje óta használt címere: mennybeszálló Szűz Mária fehér alsó- és kék felsőruhában, ezüst félholdon állva, fénykörrel övezve, szárnyas angyalfejektől kísérve található. A pajzson drágaköves nyílt aranykorona nyugszik.

Gyula város címerének jobb oldala a középkori címert ábrázolja.

A pajzsfőben látható ékek (farkasfogak) a Maróthi család származására utalnak, a Gutkeled nemzetségre, melyből több híres család származott, például a Báthoriak. A kék mezőben lebegő korona eredetéről nincs pontos adat, a város első ismert pecsétjén már mindkét motívum látható.

A bal oldali címer 1715-től ismert. Ekkor települt a városba Deák János licenciánus vezetésével mintegy 20 magyar katolikus család. Új pecsétet csináltattak, és arra a „nádasbéli” Boldogságos Szűz képét vésették. Ettől kezdve ez volt Magyar-Gyula címere. 1857-ben egyesült Magyar- és Német Gyula. A mai címert Molnár Albert építészeti műszaki tanácsos készítette el, I. Ferenc József 1906. november 3-án hagyta jóvá.

Ez volt érvényben 1945-ig. A rendszerváltást követően az egyesített címert visszaállították.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben