globális felmelegedési potenciál (Global Warming Potential, GWP)

2023. március 24.

A globális felmelegedési potenciál (GWP) egy olyan mérőszám, amely a különböző üvegházhatású gázok klímaváltozásra gyakorolt hatását hasonlítja össze a szén-dioxid (CO2) hatásával. A GWP értéke azt mutatja meg, hogy egy adott gáz mennyivel erősebb üvegházhatású hatása van, mint a CO2-nak, amelynek GWP értéke 1.

A GWP értéke a gázok élettartama és az üvegházhatású hatásuk intenzitása alapján számítódik ki. Például a metán (CH4) GWP értéke 28, ami azt jelenti, hogy 1 kg metán hatása 28-szor erősebb, mint 1 kg CO2 hatása. Azonban a metán élettartama rövidebb, mint a CO2-é, így hosszabb távon a CO2 hatása nagyobb lehet.

A GWP fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel lehetővé teszi a különböző üvegházhatású gázok hatásának összehasonlítását és a kibocsátásuk csökkentését. A GWP alapján a kormányok és vállalatok hatékonyabb intézkedéseket hozhatnak a kibocsátás csökkentése érdekében, például a megújuló energiaforrások használatával vagy a hatékonyabb energiafelhasználással.

Ajánló