Girincs

2023. február 20.

Girincs lakossága

Girincs lakossága 869 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Girincs
  • Lakosság: 869 fő
  • Irányítószám: 3578
  • GPS koordináta: N47.9699 E20.9845
  • Terület: 11.2 km2
    • Ebből belterület: 0.63 km2
    • Ebből külterület: 10.57 km2

Girincs címere

Girincs címere

Címer eredete és jelentése

A címer: álló, kerek talpú címerpajzs, kék mezejében a Dőry-kastély, az ezüstmezőben ekevas

és álló csoroszlya látható. A pajzs tetején heraldikai korona nyugszik.

A települést először 1453-ban említik a források, amikor első birtokosait Ladamóczi Miklóst beiktatják. A századok során több nemesi család is megfordult a községben, majd a XVII. században a községbirtokosai a Dőry grófok lettek. Dőry Ferenc (a család egyik legtekintélyesebb tagja, aki apja halála után átvette a birtokok irányítását az 1730-as évektől) felépíttette girincsi kastélyát, melyet uradalma központjává tett.

(Dőry Ferencet az általa épített templomban temették el. A kastélyt Gábor fia, majd gr. Almássy József bővítette, átépítette, és a 19. sz. elejére nyerte el a ,a is látható formáját. Dőry Gábornak 5 leánya és 1 fia született, a lányok közül a leghíresebb, a történeti és a magyar irodalomban is nevezetes gr. Dőry Katalin lett, kinek gr. Buttler Jánossal 1792-ben kötött „különös házassága” a girincsi kastélyban történt. A házasságról sokat írtak, különösen Mikszáth Kálmán regényének 1900-ban történt megjelenése óta. Ez a furcsa házasság és hosszantartó, de céltalan, Buttler részéről eredménytelen válóper tette ismertté a Dőryeket és a girincsi kastélyt országszerte. A község lakói azzal is megbecsülik a Dőryeket, hogy az általános iskolát az egyik neves, pártfogó földesúrról, gr. Dőry Ferencről nevezték el.)

A kerek talpú címerpajzs felső részének kék mezejében e család által épített, a község kiemelkedő jelentőségű épülete, a Dőry-kastély látható arany színben. Az alsó rész ezüstmezejében egy fekete színű ekevas és egy álló csoroszlya látható, arra utalnak, hogy az itt élő emberek a természeti adottságokat kihasználva elsősorban mezőgazdasággal, növénytermesztéssel foglalkoztak.

A pajzs tetején aranyszínű, heraldikai korona nyugszik, a grófi család jelképe.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben