Gellénháza

2023. február 20.

Gellénháza lakossága

Gellénháza lakossága 1573 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Gellénháza
  • Lakosság: 1573 fő
  • Irányítószám: 8981
  • GPS koordináta: N46.7668 E16.7857
  • Terület: 5.23 km2
    • Ebből belterület: 1.62 km2
    • Ebből külterület: 3.61 km2

Gellénháza címere

Gellénháza címere

Címer eredete és jelentése

Gellénháza címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú, kékkel és vörössel vágott reneszánsz pajzs. Felső, kék mezejében jobbról és balról benyúlva három-három vágott, ezüstkardot markoló kéz lebeg. Mindkét oldalon az első ezüstpáncélzatú, a középső (részben takart) zöld posztóba bújtatott, a felső (hátsó) pedig természetes színű meztelen kar (szintén részben takarva). Középütt, a karok között háromágú, kétgyöngyös leveles korona foglal helyet, aranyát vörös, zöld, és kék ékkövek díszítik, a diadémból vörös lángok törnek az ég felé. Alsó, vörös mezőben zöld halmon két fekete paripa ágaskodik egymás felé fordulva, közöttük jobbról ezüstkard, balról pálmaág keresztezi lebegve egymást. A zöld halom mezejében középen aranyos latin kereszt díszlik.

A pajzson természetes színű, aranyláncon függő medállal ékes harci sisak helyezkedik el, rajta a címerképben is láthatóhoz hasonló aranykorona. A foszlányok jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

A címert jelképrendszere az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába sorolja. A vörös mező a község névadójának, Szent Kiliánnak (akit Magyarországon a középkorban Gellénnek, ill. Gelyénnek neveztek) emlékét idézi. Az ír származású főpap a legenda szerint Kelet-Galliában (Franciaország) bizonyos Gosbertus vezér udvarában térített, a fejedelem hajlott tanítására, már-már feladta vérfertőző házasságát, amikor a felesége, Geilana orgyilkosokat bérelt fel, akik karddal kivégezték nagy titokban a szentet és társait (+689), elásták a tetemeket, föléjük pedig istállót emeltek. A lovak nyugtalansága nyomra vezette a vezért, aki felemeltette a szentet, miközben a felbujtó és a gyilkosok őrjöngve, önmagukat marcangolva pusztultak el.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben