externália, externális költség

2023. március 24.

Az externália egy olyan gazdasági fogalom, amely a piaci folyamatok során fellépő hatásokat jelenti, amelyek nem tartoznak a piaci árakba. Az externália lehet pozitív vagy negatív hatás, és mindkettő hatással lehet a gazdasági folyamatokra.

Az externális költség egy olyan gazdasági hatás, amelyet a termelők vagy a fogyasztók nem vesznek figyelembe a termelési vagy fogyasztási döntéseik során. Az externális költség általában negatív hatás, amely a környezetre vagy mások egészségére és jólétére gyakorol hatást.

Például, ha egy vállalat szennyezi a környezetet, az externális költség a környezetvédelmi költségek, amelyeket a vállalat nem vesz figyelembe a termelési döntése során. Az externális költségek általában a társadalomra hárulnak, és nem a vállalatra.

Az externális költségek hatással lehetnek a gazdasági növekedésre és a társadalmi jólétre. Ha az externális költségek magasak, akkor a gazdasági növekedés lassabb lehet, és a társadalmi jólét csökkenhet. Ezért fontos, hogy a vállalatok és a kormányzatok figyelembe vegyék az externális hatásokat a gazdasági döntéseik során, és megfelelő intézkedéseket hozzanak a hatások csökkentése érdekében.

Ajánló