Erdőtelek

2023. február 20.

Erdőtelek lakossága

Erdőtelek lakossága 3234 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Erdőtelek
  • Lakosság: 3234 fő
  • Irányítószám: 3358
  • GPS koordináta: N47.683 E20.317
  • Terület: 44.9 km2
    • Ebből belterület: 3.01 km2
    • Ebből külterület: 41.89 km2

Erdőtelek címere

Erdőtelek címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló tárcsapajzs. A pajzs három részből áll. A felső jobb oldali kék mezőben egy szárból kiinduló növekvő és kifejlett zöld páfrányfenyő levél látható. A bal oldali tűzpiros mezőben egy szárból kiinduló növekvő és kifejlett tölgyfalevél. A levélmotívumok község nemzetközi hírnévnek örvendő arborétumát szimbolizálják.

A két, hasított mezőt alul a Buttler-kastély stilizált épülete fogja össze, jobb oldalán lombhullató, bal oldalán örökzöld fákkal. A kastély és a környező fák a településen élt Buttler család történelmi múltjára utal, illetve az arborétum megalkotóinak állít emléket.

A fekete színű mezőben szárukkal egymást keresztező két aranyszínű búzakalász. A fekete a termőföld színe, a kalászok utalnak a település mezőgazdasági jellegére, jelképei a termékenységnek és az állandóan újjászülető életnek.

A kalászok középen csúcsával lefelé mutató ekevasat fognak közre, amely szintén a földművelő életet jelképezi és jellemzi településünket.

A pajzsot piros-kék stilizált szalag fogja össze, melyek Erdőtelek hagyományos színei. A szalagokat a pajzstetőn napszimbólum fogja össze, melyben kifejeződik az újjászületéshez szükséges éltető erő.

A címeren körbefutó zöld keret a magyarságot, a soha fel nem adható reményt jelenti.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben