Dunaszentpál

2023. február 20.

Dunaszentpál lakossága

Dunaszentpál lakossága 721 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dunaszentpál
  • Lakosság: 721 fő
  • Irányítószám: 9175
  • GPS koordináta: N47.7833 E17.5
  • Terület: 9.81 km2
    • Ebből belterület: 1.01 km2
    • Ebből külterület: 8.8 km2

Dunaszentpál címere

Dunaszentpál címere

Címer eredete és jelentése

A címer hullámos fehér(ezüst) pólyával vágott, ívelt oldalú csücskös pajzs, hasított alsó résszel. A felső vörös mezőben lebegő templom képe (a település templomának sematikus rajza), a heraldikailag jobb oldalon sárga(arany) napkorong, a bal oldalon fehér(ezüst) félhold.

A jobb oldali alsó kék mezőben lebegő fehér(ezüst) hal, a bal oldali természetes színű mezőben három stilizált rajzolatú lebegő zöldség növény.

A pajzsot vágó hullámos pólyában a község neve: DUNASZENTPÁL, fekete betűkkel, a pajzs alatt két oldalt, a pajzs ívét követő két sárga(arany) búzakalász.

(A heraldikában a fehér és az ezüst, valamint a sárga és az arany egymást helyettesítő színek)

A címerpajzsban látható templom a községben élő emberek többségének felekezeti hovatartozására utal. A nap és a hold ősi asztrológiai jelvényekként szerepelnek a heraldikában, az élet állandóságát jelképezik. A hullámos pólya a szerteágazó dunai vízi világot jeleníti meg, míg a hal, a zöldség és a búzakalász a község lakóinak múltbéli és mai megélhetési lehetőségeit szimbolizálják.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben