Dunaföldvár

2023. február 20.

Dunaföldvár lakossága

Dunaföldvár lakossága 8374 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dunaföldvár
  • Lakosság: 8374 fő
  • Irányítószám: 7020
  • GPS koordináta: N46.8089 E18.918
  • Terület: 111.42 km2
    • Ebből belterület: 6.91 km2
    • Ebből külterület: 104.51 km2

Dunaföldvár címere

Dunaföldvár címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs központi motívuma egy középkori kéttornyú erődtemplom. Színe ezüst, illetve fehér. Toronysüvegei vörösek. Az erődtemplomon középütt kereszt látható. A címerpajzs bal oldalán lemetszett szőlőfürt van, színe arany, illetve sárga. A szőlőfürt szárából tölgymakk ágazik le. Jobb oldalon búzakalász található, színe arany.

A címerpajzs alján zöld mezőben a Duna szimbóluma helyezkedik el. Színe ezüst, illetve fehér. Az erődtemplom kapujában magyarruhás vitéz áll, kivont szablyával. A vitéz színe ezüst. A címerpajzs felett nemesi aranykorona színes ékkövekkel, a városnak adományozott kiváltságok emléke. A címerpajzsot három oldalról zöld folyondár díszítmény övezi.

Az erődtemplom összetett szimbóluma a több különböző eredetű, mára azonban egységessé vált földvári népnek. A szőlőfürt-makk motívum utal a rangos szőlészeti, borászati kultúrára, erdőgazdálkodással párosult állattartásra. A Duna szimbólum a város földrajzi elhelyezkedésére, halászati, vízimolnári és közlekedési jelentőségére utal. A búzakalász szimbolizálja az itt folyó mezőgazdaságot, gabonatermesztést. A vitéz a földváriak és a kereskedelmi – közlekedési csomópont feletti őrködés, a korona pedig a kiváltságok kifejezése.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben