Döge

2023. február 20.

Döge lakossága

Döge lakossága 2095 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Döge
  • Lakosság: 2095 fő
  • Irányítószám: 4495
  • GPS koordináta: N48.2581 E22.0713
  • Terület: 16.54 km2
    • Ebből belterület: 2.03 km2
    • Ebből külterület: 14.51 km2

Döge címere

Döge címere

Címer eredete és jelentése

Döge község címere függőlegesen hasított, vízszintesen vágott címer. Klasszikus ívelt talpú háromszög forma. Átlósan kék és fehér (ezüst) címermező. Szemben elhelyezett organikus és tárgyi formák. A dohány a föld felett „élő” a felső fehér (ezüst) mezőben. A burgonya jellegzetesen talaj alatt termő, az alsó fehér (ezüst) mezőben. A két felekezet templomának tornyai az attribútumokkal a felső szférákat célozva és szimbolizálva kerültek a felső kék mezőbe. Az alsó kék mezőben a híd képe látható. Az „éter és a víz” szimbolikája szerint került kék alapra. A templomtornyok magukért beszélnek.

A híd összeköti a két partot, a múltat, a jelent és a jövőt. Utal a Tisza közelségére. A falu jellegzetes eleme és a valamikori „Rév község” emléke.

A kiválasztott növények jellegzetes tájalkotók, jelenlétükkel a munkát és megélhetést jelölik, a földi lét periodikusságát szimbolizálják. A négy mező a „négyesség” számmisztikája. A négy évszak, a négy égtáj stb. jelképe.

A címerpajzs kerete oldottabb, de formailag és színeiben a címerhez igazodó. A levél ornamentika a termésekkel és a pajzs fölötti „Nap” motívum az örök természet ábrázata és a ragyogó jövőbe vetett hit jelképe.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben