Dobson-egység

2023. március 24.

A Dobson-egység (DU) egy olyan mértékegység, amelyet az ózonréteg vastagságának mérésére használnak. Az egység nevét a brit fizikus, Gordon Dobsonról kapta, aki az 1920-as években dolgozta ki az ózonmérő eszközét.

Az ózonréteg a Föld légkörének a felső rétegében található, és védelmet nyújt a káros ultraibolya sugárzás ellen. Az ózonréteg vastagsága változó, és az évszakok, a földrajzi szélesség és a légköri feltételek függvényében változik.

A Dobson-egység azt jelzi, hogy az adott területen mennyi ózonréteg található a légkörben. Egy Dobson-egység azt jelenti, hogy ha az ózonréteget egyenletesen elosztanánk a Föld felszíne fölé, akkor az vastagsága 0,01 mm lenne.

Az ózonréteg vastagságának mérése fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás kutatásában és a környezetvédelemben. Az ózonréteg védelme érdekében a nemzetközi közösség 1987-ben aláírta a montreali jegyzőkönyvet, amelynek célja az ózonréteg károsodásának megakadályozása.

Összességében a Dobson-egység egy fontos mértékegység az ózonréteg vastagságának mérésére, amely segít megérteni az ózonréteg védelmének fontosságát és az éghajlatváltozás hatásait.

Ajánló

trópusi éjszaka

A trópusi éjszaka az a jelenség, amikor a trópusi övezetben az éjszakai hőmérséklet nem csökken jelentősen a nappali hőmérséklethez képest. Ez azt...

bővebben

tűzidőjárás

A tűzidőjárás egy olyan meteorológiai jelenség, amely a tűzveszélyes időszakokat jelzi előre. Ez a jelenség az erdőtüzek kialakulásához kapcsolódik,...

bővebben

üvegházhatás

Az üvegházhatás egy természetes folyamat, amelynek során a Föld felszínére érkező napsugárzás egy része visszaverődik a légkörbe, míg a másik része...

bővebben