Csolnok

2023. február 20.

Csolnok lakossága

Csolnok lakossága 3121 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csolnok
  • Lakosság: 3121 fő
  • Irányítószám: 2521
  • GPS koordináta: N47.6902 E18.717
  • Terület: 18.71 km2
    • Ebből belterület: 2.21 km2
    • Ebből külterület: 16.5 km2

Csolnok címere

Csolnok címere

Címer eredete és jelentése

Jobbról balra emelkedő ferde, ezüstszínű vonallal elválasztott pajzs alakú forma a címer, amelynek balra eső mezője fekete, a jobbra eső mező fűzöld színű. A zöld mezőben három dombot jelképező ezüst körív, melynek egyikén egy kereszt, mindhárom ívben pedig egy-egy szőlőtő helyezkedik el. A fekete mezőben ezüstszínű bányászkalapács.

Az ezüstvonal a települést átszelő Janza-patakot szimbolizálja.

A csolnoki ember kezdetben földműveléssel foglalkozott, konyhakerti növényeket és gabonafélét termesztett. Miután létfenntartásához többre volt szükség, életkörülményei javítása érdekében rátért a szőlőtermesztésre is. A három domboldalon – amelyek közé a település ékelődött – folyt és folyik még napjainkban is a szőlőművelés.

A Mókus-hegy (korábban Magashegynek nevezeték) falu felé eső oldalán találhatóak a Kálvária állomásai. Ennek jelképeként jelentkezik az egyik körív (domb) tetején a kereszt.

A fekete mezőben elhelyezkedő ezüstszínű bányászjelkép a vidéken több mint 200 éven át folyó szénbányászatot tükrözi. Miután 1781-ben a Ruhr-vidékről érkezett Rückschuss fivérek Csolnok határában szenet találtak, megváltozott a faluban lakó emberek élete. A férfiak többsége kitanulta a vájár mesterséget, fő foglalkozásuk a bányamunka lett, de nem mondtak le az addig folytatott tevékenységről sem. Műszak után családtagként tovább művelték a szőlőt és a földet. E kettősség határozta meg hosszú évtizedekig a csolnoki ember életét.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben