Cserszegtomaj

2023. február 20.

Cserszegtomaj lakossága

Cserszegtomaj lakossága 3416 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Cserszegtomaj
  • Lakosság: 3416 fő
  • Irányítószám: 8372
  • GPS koordináta: N46.8061 E17.2312
  • Terület: 12.6 km2
    • Ebből belterület: 8.07 km2
    • Ebből külterület: 4.53 km2

Cserszegtomaj címere

Cserszegtomaj címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzson a kék és a bordó szín, mely hosszában osztja ketté a pajzsot, két községet (Cserszeg és Tomaj) jelképez. (Cserszeg az egykor itt található cserfaerdőtől kapta nevét, míg Tomaj Tomaj vezérről. A két település 1836-ban egyesült. A címert 2000-ben fogadta el a képviselő-testület rövid történelmi kutatás után.)

A címer bal oldalán lévő búzakéve és a jobb oldalon ábrázolt termő szőlővenyige a településen élő emberek fő foglalkozási tevékenységére: a földművelésre és a szőlőtermesztésre utal. Ugyanezt szimbolizálja a három szerszám is Kétoldalt ma már nem használatos szőlőmetsző kések, középen egy talajlazító ekefej.

A grafikus által készített barokkos ornamentika heraldikai jelentősége tisztázatlan, míg a címerpajzs tetején lévő puttonyos figura a szüretet jelképezi. A címer alatti szalagfelirat dátumai a megtalált körpecséten szereplő évszámra, valamint a címeralkotás évére emlékeztetnek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben