Boldog Bolygó Index (BBI — angolul HPI, azaz Happy Planet Index)

2024. június 30.

A Boldog Bolygó Index (BBI), angolul Happy Planet Index (HPI), egy innovatív mérőszám, amely a gazdasági fejlődés hagyományos mutatóitól eltérően a jólét és a fenntarthatóság összefüggéseit helyezi előtérbe.

Az indexet a New Economics Foundation (NEF) alkotta meg, és célja, hogy bemutassa, hogyan lehet a jóllétet fenntartható módon elérni a bolygónkon.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk:

  • a BBI lényegét,
  • számítási módszerét,
  • és globális jelentőségét.

Következzen tehát a Boldog Bolygó Index

BBI alapvető összetevői

A Boldog Bolygó Index három fő összetevőt vesz figyelembe:

  1. Jóllét (Well-being): Ez a mutató azt méri, hogy az emberek mennyire elégedettek az életükkel. Ezt általában felmérések segítségével mérik, ahol az emberek egy skálán értékelik az életminőségüket és boldogságukat.
  2. Várható élettartam (Life expectancy): Ez az adat azt mutatja meg, hogy egy adott ország lakosai várhatóan hány évig élnek. Ez az egészségügyi ellátás, az életmód és a környezeti tényezők összességét tükrözi.
  3. Ökológiai lábnyom (Ecological footprint): Ez a mutató azt méri, hogy egy ország lakosai mekkora környezeti terhelést jelentenek a bolygónak. Az ökológiai lábnyom magában foglalja az erőforrások felhasználását és a szén-dioxid-kibocsátást is.

BBI számítása

A Boldog Bolygó Index egy összetett mutató, amelyet a következő képlet segítségével számítanak ki:

Az index értéke minél magasabb, annál jobban teljesít az adott ország a fenntartható jóllét terén. Az ideális eset az, amikor az emberek hosszú és boldog életet élnek úgy, hogy közben minimális környezeti terhelést jelentenek.

Globális jelentőség és eredmények

A BBI globális elterjedtsége lehetővé teszi, hogy átfogó képet kapjunk arról, hogyan élnek az emberek a világ különböző részein, és milyen mértékben sikerül fenntartható módon jólétet biztosítaniuk. A hagyományos GDP alapú mutatókkal szemben a BBI hangsúlyozza, hogy a gazdasági növekedés önmagában nem elegendő a fenntartható jólét eléréséhez.

A legutóbbi BBI jelentés szerint a világ legboldogabb és legfenntarthatóbb országa Costa Rica. Az ország magas szintű jóllétről és hosszú várható élettartamról számolt be, miközben az ökológiai lábnyoma viszonylag alacsony. Ez annak köszönhető, hogy Costa Rica jelentős erőfeszítéseket tesz a megújuló energiaforrások használatára és a természetvédelemre.

Boldog Bolygó Index — és a jövő

A Boldog Bolygó Index fontos eszköz lehet a politikai döntéshozók, gazdasági szakértők és környezetvédők számára, hogy megértsék és előmozdítsák a fenntartható fejlődést. Az index azt sugallja, hogy a valódi jólét nemcsak az anyagi gazdagságon, hanem az egészséges környezeten és a kiegyensúlyozott életmódon alapul.

A BBI továbbfejlesztése és népszerűsítése hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több ország kövesse a fenntartható fejlődés útját, biztosítva ezzel a jövő generációk számára a boldog és egészséges élet lehetőségét egy virágzó bolygón.

Ajánló