Boldog Bolygó Index (BBI, vagy angolul HPI – Happy Planet Index)

2023. március 24.

A Boldog Bolygó Index (BBI) egy olyan mutató, amely a boldogság és az életminőség összefüggéseit vizsgálja a bolygónkon. Az index az egyes országok boldogsági szintjét, az egészségügyi ellátás minőségét, a környezeti fenntarthatóságot és a társadalmi egyenlőséget veszi figyelembe.

Az index célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés és a GDP növekedése nem feltétlenül jelenti az emberek boldogságának növekedését, és hogy a bolygónk fenntartható fejlődése csak akkor lehetséges, ha az emberek boldogsága és az ökológiai egyensúly egyaránt figyelembe van véve.

Az indexet az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) és a New Economics Foundation (NEF) közösen fejlesztette ki, és azóta is folyamatosan frissítik és javítják. Az indexben szereplő országok között vannak olyanok, amelyek gazdasági fejlettsége alacsony, de magas a boldogsági szintjük, és olyanok is, amelyek gazdasági fejlettsége magas, de alacsony a boldogsági szintjük.

A Boldog Bolygó Index fontos eszköz a fenntartható fejlődés és a társadalmi igazságosság előmozdításában, és segít felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek boldogsága és a bolygónk jövője szorosan összefügg.

Ajánló