Békéssámson

2023. február 20.

Békéssámson lakossága

Békéssámson lakossága 2247 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Békéssámson
  • Lakosság: 2247 fő
  • Irányítószám: 5946
  • GPS koordináta: N46.4169 E20.6217
  • Terület: 71.21 km2
    • Ebből belterület: 2.46 km2
    • Ebből külterület: 68.75 km2

Békéssámson címere

Békéssámson címere

Címer eredete és jelentése

A település címere a négy ősi nemesi család (a Hunyadi, Szilágyi, a nagylaki Jaksity és a gróf Károlyi család) címereinek jellemző képeit, szimbólumait, elemeit ötvözi.

A címer egy csücskös talpú, balra dőlt, kék mezejű pajzs vörösen lángoló udvarral.

Alsó harmadában lángnyelvek magasodnak, melyek a Szilágyi család címerjegyeit tükrözik, ezzel is szimbolizálva az 1552-es esztendőben a török által felégetett települést.

A címer formája a Hunyadi és a Szilágyi család címereinek közös jegye. A címer felső, jobb oldali sarkában egy derűs aranynap ragyog, utalva a település névadójára, Sámsonra (a név jelentése a biblia szerint: „mosolygó nap, a nap fia”). A bal sarokban ezüst kettőskereszt kapott helyet, mely a vallási hovatartozásra utal.

Középen egy tűzből menekülő, múltba visszanéző aranyoroszlán lép ki a lángokból, a túlélést, a fennmaradást jelképezi. Mancsában az arany búzakalásszal és az arany dohánylevéllel a település korábbi és jelenlegi megélhetési forrását tükrözi.

A címerfőt a Hunyadi család ősi címerének eredetiből átvett szimbólumai uralják, ezzel is tisztelegve a történelmi múltnak, örökségnek.

Az ezüstsisakon aranykorona, rajta a fekete holló, csőrében aranygyűrűvel. Előtte ezüst, telő hold arany Dávid-csillaggal.

A címertakaró foszladékok (hagyományőrzésként) a Jaksity család címeréből származnak, jobbról arany-kék, balról arany-vörös színpárok.

A címert alul lebegő ezüstszalag zárja, a településen keresztül folyó, szeszélyesen kanyargó száraz eret érzékeltetve, rajta a település fekete betűs nevével.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben