Bálványos

2023. február 20.

Bálványos lakossága

Bálványos lakossága 568 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Bálványos
  • Lakosság: 568 fő
  • Irányítószám: 8614
  • GPS koordináta: N46.7805 E17.9549
  • Terület: 23.69 km2
    • Ebből belterület: 1.4 km2
    • Ebből külterület: 22.29 km2

Bálványos címere

Bálványos címere

Címer eredete és jelentése

Ezüsttel és kékkel hasított háromszögpajzs. Jobb ezüstmezejében fent fekete tollforgós, ezüst Kossuth-címeres, vörös színű 48-as honvédcsákó, lent három vörös pólya. A bal oldali kék mezőben zöld halmon álló, jobbról ezüst holdsarlótól, balról aranynaptól kísért, jobbra fordult, ágaskodó, vörös nyelvét öltő fehér ló, felemelt mellső lábaival, hegyével felfelé álló, fekete markolatú ezüstkardot tart. A címert alul aranyszalaggal összefogott két zöld babérág keretezi.

Bánd község

A címer pajzs alakú, alapszíne kék, ami a magyarországi németségre utal éppúgy, mint a címer alsó részében álló rozmaring és a kereszt, mely a katolikus vallást is jelképezi. (A települést a 18. században németek népesítették be.)

A pajzsot középen elválasztó hullámos vonal a község patakját, a Sédet szimbolizálja. A felső részben látható vár a 13. századból származó Essegvárra emlékeztet, míg a csillag a település sikeres, a félhold a tragikus eseményeire utal.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben