Balatonlelle

2023. február 20.

Balatonlelle lakossága

Balatonlelle lakossága 5495 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Balatonlelle
  • Lakosság: 5495 fő
  • Irányítószám: 8638
  • GPS koordináta: N46.7867 E17.6963
  • Terület: 43.23 km2
    • Ebből belterület: 5.46 km2
    • Ebből külterület: 37.77 km2

Balatonlelle címere

Balatonlelle címere

Címer eredete és jelentése

Hegyes talpú álló pajzs, a pajzsfő közepéből kiinduló, a pajzs két szélének alsó harmadáig tartó íves hasítással három mezőre osztva.

A címerben a hullámvonallal osztott kék pajzsláb felett ezüstmezőben lebegő horgony adja a fő motívumot. A horgony Szent Kelemen pápa jelképe, őt mindig ezzel együtt ábrázolták, de jelenti a hűséget, a megállapodást, az állandóságot is. A kék pajzsláb a Balatont jeleníti meg a címerben.

A címerpajzs első, vörös mezőjében zöld halmon szemközt álló barokk ezüstkápolna, toronycsúcsán aranygömb és -kereszt arra utal, hogy a város polgárainak többsége hívő keresztény volt, és ma is az. A második, zöld mezőben két keresztbetett szárú, ívesen hajlított arany búzakalász között aranyszínű, levéltől és indától kísért szőlőfürt a kisváros mezőgazdaságát érzékelteti.

A szembenéző aranyrácsozatú nyílt sisak dísze: koronán álló balra néző ezüstturul. (A magyarok szent madara a turul, amely a város főterén álló emlékmű dísze is.)

A címer melletti foszlányok: jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst színűek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben