Balatonberény

2023. február 20.

Balatonberény lakossága

Balatonberény lakossága 1273 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Balatonberény
  • Lakosság: 1273 fő
  • Irányítószám: 8649
  • GPS koordináta: N46.714 E17.3171
  • Terület: 26.09 km2
    • Ebből belterület: 2.21 km2
    • Ebből külterület: 23.88 km2

Balatonberény címere

Balatonberény címere

Címer eredete és jelentése

A címeren álló kerektalpú kék pajzs, melyben zöld talajból szőlőtőke nő ki, rajta öt zöld szőlőlevél és három vörös szőlőfürt látható. A szőlőtőke bal oldalán zöld talajon vörös ékkővel díszített aranykorona fekszik, melyen lobogó vörös zászlót tartó, jobbra fordult vörös ruhás kar könyököl.

A pajzs jobb felső sarkában hatágú ezüstcsillag, a bal felső sarkában ezüst, fogyó hold lebeg.

A rostélyos sisak aranykoronájából zöld sisakforgó nő ki, melyet két oldalról aranyozott fekete sasszárnyak öveznek. A takaró mindkét oldalon kék-ezüst.

A címert a település egy korábbi pecsétjének elemeiből, illetve az egykori birtokos családok nemesi címereiből állították össze.

A szőlőtőkével ellátott pecsétet 1890 és 1908 között használta Balatonberény annyi különbséggel, hogy azon csupán egy fürt lógott.

A pajzs további elemei, továbbá a sisakdísz Balatonberény középkori, illetve XVII.-XX. századi birtokosainak, a Fáncsy, illetve a Hunyadi családnak a címereiből származnak.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben