Babócsa

2023. február 20.

Babócsa lakossága

Babócsa lakossága 1442 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Babócsa
  • Lakosság: 1442 fő
  • Irányítószám: 7584
  • GPS koordináta: N46.0379 E17.3445
  • Terület: 30.99 km2
    • Ebből belterület: 1.93 km2
    • Ebből külterület: 29.06 km2

Babócsa címere

Babócsa címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű pajzs vörös mezejében a pajzsderékban ezüstszegélyű, kék, vízszintes hullámpólya. A pajzsmezőben lebegő, leveles ötágú nyitott aranykorona, belőle kinövő ezüst oromkoronával kombinálva. A hárombástyás oromkorona középső bástyája előtt vörös latin kereszt. A szélső bástyákon áll a jobbra forduló, ágaskodó, arannyal fegyverzett, leeresztett farkú aranygriff. Felemelt jobbjában kivont ezüstkardot, baljában fehér, stilizált csillagos nárciszt tart. A pajzsot két oldalról egy-egy szárán alul összefogott, arany bogyótermésű zöld olajág övezi. A pajzs felett lebegő, fecskefarok végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs BABÓCSA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A címer központi alakja a griff, mely a magyar hitvilág kincsőrző, jó madaraként ismert.

Az oroszlántest és a sas kombinációja a legerősebb földi és a leghatalmasabb égi állat keveréke. A földi hatalom és az égi energia, az erő és a bölcsesség, a pozitív emberi tulajdonságok hordozója.

A társadalmi birtokközpontot a nyitott, ötleveles korona testesíti meg.

A griff jobbjában lévő karddal nemcsak a török idők vagy az azt megelőző korszak harcait szimbolizálja, hanem idézi a későbbi háborúk küzdelmeit, emléket állítva az itt zajló harcok, világháborúk elesett hőseinek is. A griff karmai között lévő stilizált nárcisz az országosan ismert és védett, vadon nyíló, nagy kiterjedésű nárciszmezőre utal.

A múltat jelképező motívumon álló griff a múlt hagyományait megbecsülő, értékeket átörökítő embert jelképezi.

Megmutatja a várrendszert az oromkoronával. Fellelhető a latin kereszt, mely az egykori apátságra, az akkori hitélet egy bizonyos nagyságrendű központjára, a szellemi élet jelenlétére utal.

A Rinya-patakot és a Drávát kék hullámvonal ezüstpólyával szegélyezett része jelképezi. A folyók természetes védelmet nyújtottak a külső támadó erők ellen, ugyanakkor a lakosság megélhetését is elősegítették.

Ajánló