Atkár

2023. február 20.

Atkár lakossága

Atkár lakossága 1725 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Atkár
  • Lakosság: 1725 fő
  • Irányítószám: 3213
  • GPS koordináta: N47.7211 E19.8912
  • Terület: 33.76 km2
    • Ebből belterület: 1.67 km2
    • Ebből külterület: 32.09 km2

Atkár címere

Atkár címere

Címer eredete és jelentése

A címeren az aranyszegélyű, kék alapon háromszögű pajzsban, cölöphelyen egyenes szárú, négyleveles, zöld nádbugaszál, mely a barna Bíbichalom és a stilizált kék-ezüst vágásos zsombék határából nő ki, s barna bugában végződik a pajzstetőben.

A pajzs minkét oldalán köldökből kiinduló, barokkos, aranykeretes, zöld nádlevelek, melyek a címerpajzs alsó harmadánál a keretnek támaszkodnak. A pajzsderékban nádlevélen álló bíbicmadár kettős ábrája.

A bíbicmadarak egymással szembefordulva, testük egész súlyával a felső nádlevélen állnak bal lábukkal. Jobb lábukkal érintik a nádbuga szárát. A madarak teste fekete, tarkójukból hosszú, vékonytollú, félkörben felfelé hajló bóbita nő ki. A fejen és a farktőn alul sárga folt van, a has és a mellrész fehér, lábaik vörösek, csőrük fekete. A pajzstetőn vörös-ezüst sisaktekercs, melynek közepén félalakos, jobbra tekintő bíbicmadár ül. A sisaktekercsből kiinduló takarók vagy sallangok omlanak le mindkét oldalon a pajzs széleire, díszként keretezve azt.

A jobb oldali sallangdísz kék-ezüst, a bal oldali dísz vörös-arany színű. A pajzstalp alatt aranyalapú, kék fonákú szalagban fekete betűkkel „ATKÁR” felirat található.

A címer színei: kék, vörös, zöld, barna, sárga, fehér, fekete, fémszínek: arany/sárga/ezüst/fehér.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben