Ároktő

2023. február 20.

Ároktő lakossága

Ároktő lakossága 1026 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ároktő
  • Lakosság: 1026 fő
  • Irányítószám: 3467
  • GPS koordináta: N47.7308 E20.9423
  • Terület: 46.41 km2
    • Ebből belterület: 1.53 km2
    • Ebből külterület: 44.88 km2

Ároktő címere

Ároktő címere

Címer eredete és jelentése

A címeren álló, háromszögű pajzs kék mezejében alul vízszintes ezüst hullámpólya. Felette lebegő helyzetű, egymáson keresztbetett két arany kaszapengén álló, jobbra fordult, kiterjesztett szárnyú, arannyal fegyverzett ezüstgalamb. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs ÁROKTŐ felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A gabonatermesztést jelképezik a kaszapengék, aranyszínük pedig az aratásra megérett búzát. A galamb a református és A katolikus egyházművészetnek egyaránt kedvelt motívuma, így a két jellemző valláshoz tartozó lakosságot is megjeleníti azonkívül, hogy a Szentlélekre is utal. Ezenkívül több erényt is szimbolizáló címerállat: az alázat, a szeretet, a mértékletesség, az egyetértés megszemélyesítője. Termékenység-szimbólumként is számon tartják, mivel sok utódot hoz világra.

Az arany (Nap): az értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség, az ezüst (Hold): a bölcsesség, őszinteség, ártatlanság, tisztaság, szemérmesség, a kék (Jupiter): az elvhűség, állhatatosság, ellenálló-képesség, bizalom jelképei.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben