Zsombó

2023. február 20.

Zsombó lakossága

Zsombó lakossága 3395 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Zsombó
  • Lakosság: 3395 fő
  • Irányítószám: 6792
  • GPS koordináta: N46.333 E19.983
  • Terület: 26.89 km2
    • Ebből belterület: 1.76 km2
    • Ebből külterület: 25.13 km2

Zsombó címere

Zsombó címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló, csücskös talpú tárcsapajzs, kék mezeje vörössel dongásan (diagonális ívekkel) süvegelt. Jobb oldalán aranyló őszibarack lebeg, nyelén zöldellő levéllel, bal oldalán zöld szárból szökkenő arany mocsári nőszirom virít. A süveg vörös mezejében repülő fecskepár (fekete-ezüst) között lebegő liliomos ezüstkeresztre zöld kígyó tekeredik úgy, hogy a kereszt hegyben végződő talpa átdöfi a kígyó jobbra néző fejét.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló vörös bélésű, aranyos szegélyű és pántozatú, természetes színű tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedalion. A sisakkorona ötágú (három levél között két gyöngy), arany, zafírokkal, rubinokkal és smaragddal ékes.

A foszlányok: vörös és arany.

Zsombó címere beszélő címernek (tessera loquens) tekinthető. A jobb oldali mező őszibarackja jelzi, hogy a település a Szeged környéki gyümölcstermelő és exportáló kistáj jelentős tényezője. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) különleges lápi növényvilágára utal. (A község határában van a védett zsombói ősláperdő.) A két mező kékje e napsütésben bővelkedő táj kéklő egét idézi. A vörös süvegelés analógiáját adja az egykori kun süvegnek, emlékeztetve ezzel az őslakosság etnikai múltjára. A vörös mező egyben az életerő, a jövőbe vetett bizalom megfogalmazása is. A fecskék a táj jellegzetes és kedvelt madarai a betelepülő lakosságot jelképezik.

A liliomokban végződő kereszt Szűz Mária szimbóluma, aki a kígyó képében megjelenő gonosz megsemmisítője. Kisboldogasszony (Nativitas Mariae Virginis) a község templomának védőszentje.

A sisak a település hősi halottainak állít emléket, a korona pedig önállóságának, autonómiájának jelképe.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben