Tengelic

2023. február 20.

Tengelic lakossága

Tengelic lakossága 2108 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Tengelic
  • Lakosság: 2108 fő
  • Irányítószám: 7053 , 7054
  • GPS koordináta: N46.5285 E18.7121
  • Terület: 70.93 km2
    • Ebből belterület: 3.08 km2
    • Ebből külterület: 67.85 km2

Tengelic címere

Tengelic címere

Címer eredete és jelentése

Hagyományos alakú négyelt a címerpajzs, sárga és zöld mezőkre osztva – vékony fekete szegéllyel. Szimbolikája: a sárga – a homokos altalaj, a zöld – a szorgalommal megváltoztatott felszín – a vetések, erdők, mezők, rétek. A címerképek mind a négy mezőben lebegnek. A jobb felső sárga mezőben egy tarka tollú „Daloló tengelic madárka”, a bal felső zöld mezőben egy 12 szirmú sárga „Napraforgó” barna magtányérral a jobb alsó zöld mezőben egy fehér „Ökörfej” és a bal alsó sárga mezőben egy zöld keretbe foglalt „Millecentenáriumi emlékmű” fehér haranggal és alatta 4 fehér sírkereszttel.

„Daloló tengelic madárka” – a község mai nevére utal (1931 óta). Tarka tollazata a népesség sokrétűségét is szimbolizálja.

A település származásának negyede: a napraforgó – az egyik legszívósabb homoki növény. A 12 virágszirom a község 12 falurészét is jelképezi: Tengelic, Szőlőhegy, Jánosmajor, Júliamajor, Vadászmajor, Felsőtengelic, Középtengelic, Alsótengelic, Alsóhídvég, Középhídvég, Katalinpuszta és Kishídja.

Megélhetőségük negyede: Ökörfej – 1931-ig Gindlycsalád volt a falu neve. A szarvasmarha Gindl Urbán marhatőzsér történelmi szerepét hivatott igazolni. Mária Terézia örökösödési háborúja során szerzett érdemi jutalmául kapott birtok vetette meg alapját a mai falunak.

Történelmi múltjuk negyede: Millecentenáriumi emlékmű – a szép fekvésű temetők dísze a hozzá csatlakozó emlékparkkal. A faluból elszármazottak ünnepségeit is itt szokták megrendezni. Temetésekkor megkondítják a lélekharangot, amelyet a Csapó család ajándékozott a községnek.

Ajánló