Tatabánya

2023. február 20.

Tatabánya lakossága

Tatabánya lakossága 64305 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Tatabánya
  • Lakosság: 64305 fő
  • Irányítószám: 2800
  • GPS koordináta: N47.5862 E18.3948
  • Terület: 91.42 km2
    • Ebből belterület: 21.79 km2
    • Ebből külterület: 69.63 km2

Tatabánya címere

Tatabánya címere

Címer eredete és jelentése

Tatabánya megyei jogú város, új címere 2002. január elsejétől hatályos. A változtatásra azért volt szükség, mert a régi címerben nem jelent meg a város bányászati múltja. Az új címer fejrészén, bal oldalon a két egymást keresztező bányászkalapács ezt hivatott jelképezni.

A zöld alapú címerpajzson kitárt szárnyú, balra tekintő Turul madár látható. Fején a Szent Koronát viseli, karmai között kardot fog, melynek markolata a pajzs jobb oldala felé mutat. A Kő-hegyen álló Turul Tatabánya jellegzetessége. A krónika szerint a honfoglaló magyarok Bánhidán semmisítették meg Szvatopluk seregét. Ennek emlékére állították 1907-ben Közép-Európa legnagyobb madárszobrát, ami így természetesen a címerben is helyet kapott.

A címer jobb felső sarkában négy fehér kunyhó, stilizált lakóházként a város múltját, vagyis elődtelepüléseit jelzik. Az új címert Oláh György, Munkácsy-díjas grafikus, a budapesti Képzőművészeti Egyetem tatabányai születésű docense tervezte.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben