Sátoraljaújhely

2023. február 20.

Sátoraljaújhely lakossága

Sátoraljaújhely lakossága 13206 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Sátoraljaújhely
  • Lakosság: 13206 fő
  • Irányítószám: 3944 , 3945 , 3980 , 3988
  • GPS koordináta: N48.3941 E21.6561
  • Terület: 73.45 km2
    • Ebből belterület: 7.35 km2
    • Ebből külterület: 66.1 km2

Sátoraljaújhely címere

Sátoraljaújhely címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszög pajzs, kék mezejében stilizált (a pajzstalp felé elkeskenyedő) arany V-betű lebeg, szárai aranylevelű arany szőlőfürtöt fognak közre. A pajzs a felső élén nyitott, ötágú (három levél között két éken tölgymakkot mintázó ékítmény, a középső levél kereszt alakú) abroncsán geometrikus rajzolatokkal díszített aranykorona helyezkedik el.

A város legkorábbi ismert pecsétje a 16. században készült, pecsétképe nagy V-betű, benne stilizált szőlővirág, mellette jobbra és balra szőlőszemek. A kék mező az idők távolába vesző múltat szimbolizálja, hiszen ez a vidék ősidők óta lakott, Árpád vezér a honfoglaláskor „Sátorhalomtól egészen a Tolcsva vizéig az egész földet lakosaival egyetemben” Ketel vitéznek adta. A helyi vizekre (Ronyva, Zsolyomka, Bózsva patakok, Bodrog folyó) utal a kék szín a címerben.

A nagy V jelentéi: az Újhely nevet, a betelepített vendégeket, a várost, a várat, később a vármegyei székhelyet is. A V-betű alakja – vadkanagyarat mintázva – az erdőségek legjellegzetesebb állatára is utalni kíván.

A századok folyamán a település volt királyi birtok.

A szőlőfürt, mint régi keresztény jelkép, megjeleníti, hogy már a 13. század elején ágostonos szerzetesek éltek itt, a század közepén betelepedtek a pálosok is (II. József koráig), majd megjelennek a dominikánusok és ferencesek is. A korona levelei ismét csak a szőlőkultúrára, a levelek közötti makkok pedig az erdővel borított hegyekre utalnak. A korona emlékezetünkbe idézi, hogy királyi alapítású és birtoklású város volt Sátoraljaújhely, később is nagy forgalmú közigazgatási központként működött.

Ajánló