Petrikeresztúr

2023. február 20.

Petrikeresztúr lakossága

Petrikeresztúr lakossága 335 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Petrikeresztúr
  • Lakosság: 335 fő
  • Irányítószám: 8984
  • GPS koordináta: N46.737 E16.7244
  • Terület: 8.77 km2
    • Ebből belterület: 1.19 km2
    • Ebből külterület: 7.58 km2

Petrikeresztúr címere

Petrikeresztúr címere

Címer eredete és jelentése

Álló, kék reneszánsz pajzs, a pajzstalpból középen kinövő ezüstkereszt címerképpel. A pajzsfő közepén lebegő arany P betű. A jobb pajzstalpon lebegő arany tölgyfalevél, a bal pajzstalpon lebegő arany búzakalász címerképek.

A település nevének első tagja a Petrus személynévből származik, módosul Péteri-re, majd Petri-re. A címer alkotásánál fontos a település nevére történő utalás, ezért is jelenik meg a címeren, a nagy P betű. Ezenfelül az 1849-50-es Megyefőnöki általános iratok között talált jegyzői pecséten is szerepel betű és két olajág galambbal. Ebből az olajág motívum is megjelenik a címer külső díszeként.

A település nevének második tagja a keresztúr, pontos jelentéseredetét nehéz rekonstruálni, de az bizonyos, hogy köze van a templom 1748-as szenteléséhez, az ugyanis a Szent Kereszt tiszteletére történt.

A címerben megjelenő jelképek, a tölgyfalevél a konkrét jelentésen túl (lombos erdő) a termékenység, megújulás szimbóluma, ugyanígy az arany búzakalász a mezőgazdasági tevékenység jelképén túl ősi termékenység- és gazdagságszimbólum.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben