Nógrádmegyer

2023. február 20.

Nógrádmegyer lakossága

Nógrádmegyer lakossága 1560 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nógrádmegyer
  • Lakosság: 1560 fő
  • Irányítószám: 3132
  • GPS koordináta: N48.0687 E19.624
  • Terület: 22.77 km2
    • Ebből belterület: 1.42 km2
    • Ebből külterület: 21.35 km2

Nógrádmegyer címere

Nógrádmegyer címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs formája megőrizte a megyei formát, hiszen a település része a megyei régiónak. Szimmetrikus osztásának jobb oldalán a római katolikus templom keleti része látható, sötétkék (ultramarin) háttérrel, arany-ezüst színben.

A hangsúlyos (54 m) magas torony 1890-ben épült, a helyi születésű Végh Pál plébános ajándékozta a falunak. Csatlakozik az 1790-es évben készült barokk hajóhoz.

A címerpajzs bal oldalán – narancsszínű (vörös) mezőben – aranyló nap szórja sugarait -, a templom alapvonalában folytatódó lombos és tűlevelű facsoportra. Ezek sötétkék színűek, és utalnak a település gazdag növényzetére.

A címerpajzs fölötti kék-narancs (kék-vörös) színű ívelt szalagon aranybetűkkel „Nógrádmegyer” – a település neve olvasható.

A címerben szép helyet kapott a templom képe, mint az emberek békéjének, szeretetének és jó szándékainak megtestesítője.

A hívők számára ez még többet jelent: magas tornyával a templom egy felkiáltójel, mert összeköti a nógrádmegyeri földet (lásd a címerben a fákat) az éggel (lásd a napot), és azt hirdeti: az Isten áldását kapják meg itt az emberek. De most mást is össze kell kötnie egymással: a 21. századot a 20. századdal.

A címerre vonatkozó tervek négy változatban készültek el, melyet előbb a képviselőtestület, majd a Képző- és Iparművészeti Lektorátus hagyta jóvá.

A címert Radics István helyi születésű festőművész készítette és ajándékozta falujának.

Ajánló