Napkor

2023. február 20.

Napkor lakossága

Napkor lakossága 3623 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Napkor
  • Lakosság: 3623 fő
  • Irányítószám: 4552
  • GPS koordináta: N47.9385 E21.8694
  • Terület: 37.35 km2
    • Ebből belterület: 4.25 km2
    • Ebből külterület: 33.1 km2

Napkor címere

Napkor címere

Címer eredete és jelentése

Címere vörössel és kékkel négyelt, álló, csücskös talpú pajzs. Az első mező vörös mezejében jobbra forduló zöld sárkány a saját farkába harap, általa kerítve középütt, jobbra megdőlt aranyló latin kereszt lebeg, a mezőben fent jobbra és balra egy-egy nyolcágú, a sárkány alatt pedig hatágú ezüstcsillag ragyog. A második mező kékjét vörös szalag osztja, melyen stilizált, fekete súlyokkal kiegyensúlyozott kéttányéros vörös mérleg csüng, mellette balról fekete ruhás, fekete kalapos, ezüst ingujjú parasztlegény lebegve lép jobbra, felemelt jobbjában és csípőtájt tartott baljában egy-egy arany dohánylevelet tart. A harmadik mező kékjében szembeforduló, vörössel fegyverzett, kiterjesztett szárnyú aranysas néz jobbra. A negyedik mezőben fekete bölény lebegő figurája ugrik jobbra, bal haránt irányban aranylándzsától átverve.

A pajzs felső élén fekete és vörös bélésű természetes színű pántos tornasisak nyugszik, nyakában aranyszalagon vörös medállal. Az ötágú nyitott, arany leveleskorona abroncsa rubinokkal és smaragdokkal díszített, a három levél egy-egy zafírral, közöttük a csonkok rubinnal ékesek. A foszlányok jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Napkor címere beszélő jelkép (tessera loquens), amely átfogja egész történetét. Az első mező sárkánya Mátyás király korában került a települést sok évszázadon át birtokló Kállay család címerébe, s ennek emlékére emelték át Napkor címerébe. A kereszt a római katolikusokat, a csillagok a hajdan döntő többségű református lakosságot jelzik, a Dávid-csillag pedig arra utal, hogy a századforduló táján a községben élt zsidó vallású népesség is. A második mező a község 18. századi pecsétképét követi, az akkor nagyon jelentős dohánytermesztést és kereskedést örökíti meg. A harmadik mező a település legkorábbi nemzetségének, a Balog-Semjén genusnak állít emléket fő címermotívumuk beemelésével. A negyedik mező pedig vissza enged következtetni a legelső lakosokra és birtokosokra, a bölényvadászokra, akik között szerepelt Napkor (Noncupul) a Napkor -Mezte nemzetség egyik névadója, akiről egyébként a falut is elnevezték.

A korona a község autonómiájának kifejezője, a foszlányok pedig a szorgalmas munkával megművelt föld termékenységét idézik.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben