Nagybajom

2023. február 20.

Nagybajom lakossága

Nagybajom lakossága 3345 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nagybajom
  • Lakosság: 3345 fő
  • Irányítószám: 7561
  • GPS koordináta: N46.3918 E17.5111
  • Terület: 108.06 km2
    • Ebből belterület: 4.34 km2
    • Ebből külterület: 103.72 km2

Nagybajom címere

Nagybajom címere

Címer eredete és jelentése

A település címerének felső szegélyén ívesen zárt, csücskös talpú, kék pajzs látható, melyben zöld talajon balra fordult, fekete csőrű, nyakú és bóbitájú ezüstbíbic (először a település 1702. évi bírói pecsétjén szerepel) áll. A bíbic a 18. század elején még a település általában mély fekvésű, vízállásos határának jellemző madara volt. Ma a hagyományőrzésen túl a természeti környezetet, a gazdag madárvilágot jelzi a pajzsot körülvevő tölgyfalombokkal együtt.

A pajzsot alul két, aranyszalaggal összekötött, keresztbe tett szárú, hat-hat aranymakkal megrakott zöld tölgyfaág keretezi. A 12 aranymakknak külön jelentése is van: a középkorban Nagybajomot 12 kisebb település vette körül, melyek a török hódoltság után javarészt elpusztultak, területeikkel Nagybajom határába olvadtak be. Ezek emlékét őrzi a tizenkét aranymakk.

A pajzs fölött három bástyából és rovátkolt falakból álló ezüst falkorona Nagybajom egykori erősségeinek, a bajomi és Korotna-várnak emlékét őrzi, jelenleg a település városi rangját tükrözi a címerben.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben