Mezőladány

2023. február 20.

Mezőladány lakossága

Mezőladány lakossága 981 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Mezőladány
  • Lakosság: 981 fő
  • Irányítószám: 4641
  • GPS koordináta: N48.2769 E22.2218
  • Terület: 14.07 km2
    • Ebből belterület: 1.46 km2
    • Ebből külterület: 12.61 km2

Mezőladány címere

Mezőladány címere

Címer eredete és jelentése

A négy mezőre osztott címerpajzs felső mezőjében kék alapon fehér templom. A templom jelképezi a kereszténység jelenlétét, a görög katolikus, a református és a római katolikus felekezeteknek a történelem folyamán való békés egymás mellett élését a községben.

A jobb felső negyedben zöld alapon három felekezetet (görög katolikus, református, római katolikus) szimbolizáló ábrák, amelyek színe ezüst. A szimbólumok alatt stilizált bástya, amelynek színe fehér. Jelentésük:

Mezőladány jogelőd településein: Őrladányban, Őrmezőn és Endesen a régi források alapján a honfoglalás idején a Felső-Tisza térségében húzódó és az országot védő gyepűrendszer részét képező kapuk, őrhelyek voltak. A falu egykori lakói azok az őrők voltak, akik a középkori Magyarország határvédelmi rendszerét, az itt húzódó gyepűt szemmel tartották, s az ellenség közeledéséről hírt adtak. Az egyházi jelképek arra utalnak, hogy a három felekezet hívei a történelem folyamán továbbfolytatták az ősök által ellátott feladatokat, és mind a mai napig gondoskodnak a község megvédéséről” a függetlenség és az önállóság megőrzéséről.

A bal alsó mezőben zöld alapon három piros alma, amely utal arra, hogy a mezőgazdaság – és ezen belül a gyümölcstermesztés – volt a megélhetés egyik fő forrása ezen a vidéken. Napjainkban az almatermesztés a lakosság nagy része számára vált a jövedelemszerzés vagy jövedelem-kiegészítés formájává.

A jobb alsó negyedben kék alapon ezüsthal felfelé úszik, amely arra utal, hogy a Tisza és oldalágai (holtágai) halakban mindig bővelkedtek, és a halászat biztos megélhetést adott az itt letelepedőknek. Korabeli források alapján egy időben Mezőladány volt a környék halászati központja. A címer felett „Mezőladány” felirat.

Ajánló