Megújuló energiaforrások használata építkezéskor

2023. március 14.

A zöld épületek többet tudnak az energiatakarékosságnál: jelentős szerepet játszanak a klímavédelemben, emellett precíz tervezés mellett kellemes hőérzetet biztosítanak lakóiknak. 2021 után már nem csupán lehetőség, de elvárás is, hogy új építésű ingatlanunkat úgy alakítsuk ki, hogy az energiafelhasználás 25%-át a megújuló energiaforrások fedezzék. Nézzük, milyen alternatívákból válogathatunk Magyarországon!

Az elmúlt körülbelül 150 évben az emberek nagymértékben támaszkodtak a szénre, az olajra és más fosszilis tüzelőanyagokra, ám ennek eredményeként az üvegházhatású gázok kibocsátása kritikus szintre emelkedett a világon. Az éghajlatváltozásról szóló viták során a megújuló energiaforrások kerültek a középpontba, hiszen a nap- és a szélenergia nem bocsátanak ki szén-dioxidot, így nem járulnak hozzá a globális felmelegedéshez. 

Mik azok a megújuló energiaforrások?

A megújuló energiaforrások azok az energiahordozók, amelyek természetes forrásokból vagy folyamatokból táplálkoznak, és állandóan újratermelődnek. A nap például folyamatos süt, annak ellenére, hogy energiájának elérhetősége a napszaktól és az időjárástól függ. 

A jelenleg legnépszerűbb megújuló energiaforrások a következők:

  • Napenergia
  • Szélenergia
  • Vízenergia.
  • Árapály energia
  • Geotermikus energia
  • Biomassza

Alternatív energiaforrások házépítéskor

A megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségét a helyi természeti adottságok határozzák meg. Mivel Magyarországon nincs nagy esésű folyó, így a vízenergia például kevésbé használatos, de szélerőműből sincs sok hazánkban, hiszen a Kárpát-medencében nem fúj nagy erősségű szél. A napsütéses órák száma miatt a napkollektorok és napelemek időszakosan mutatkoznak hatékonynak. Az ország adottságai viszont kedvezőek a biomassza és a geotermikus energia felhasználásához. 

Megújuló energiaforrások
Forrás: Freepik

A napenergia hasznosítása

Bár Magyarországon az utóbbi években jelentősen megnövekedett a napenergia felhasználása, továbbra is lemaradásban vagyunk az EU legtöbb országával szemben. A napenergiát egyrészt fordíthatjuk közvetlenül elektromos áram termelésére, másrészt levegő-víz hőszivattyúk segítségével fűtési és háztartási meleg víz készítési feladatokra is. Sokoldalúsága miatt családi házaknál az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás éppen ezért a napenergia. Egy átlagos ingatlan esetében a napelem kiépítése hozzávetőleg másfél millió forintot tesz ki, melyre állami támogatást is igényelhetünk. A megtérülésre – mivel a megtermelt áramtöbbletet a szolgáltató visszavásárolja – körülbelül tíz évet számolhatunk. 

A geotermikus energia hasznosítása

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. Magyarországon a kinyerhető hőáram mértéke több mint kétszerese az európai átlagnak,  a világ vezető állami közé tartozunk közvetlen felhasználásában. Kitermelése olcsónak számít, nem légszennyező: a talaj, vagy a talajvíz által tárolt energiát alkalmazhatjuk fűtés-hűtés céljára hőszivattyú segítségével.

A hőszivattyú kiépítése családi ház esetében több millió forintra is rúghat, de a fenntartási költsége nem számottevő. Állami támogatást itt is igénybe vehetünk, a megtérülési idő ennél a formánál 5-10 évre csökkenhet a napenergiához képest. 

A biomassza hasznosítása

A biomassza biológiai úton létrejövő szervesanyag, ami igen jelentős energiaforrás, a magyar megújuló energiaforrások több mint fele is ebből az anyagból származik. Biomasszának tekinthetőek a növénytermesztés és az erdőgazdálkodás melléktermékei, a kommunális hulladék, a szennyvíz és a termesztett energianövények is (pl. energiafű). 

Magyarországon lakossági felhasználásra ez az eljárás egyelőre nem túl kifizetődő, mivel a jelenleg kaphatók biomassza-kazánok drágák, üzembentartási költségei pedig magasak. A biomassza feldolgozására viszont egyre hatékonyabb technológiákat fejlesztenek ki, így a jövőben várhatóan nagyobb teret nyerhet ez az energiaforrás is.

Megújuló energia
Forrás: Freepik

Zöld energia a házunkban: mit mérlegeljünk?

A megújuló energiaforrás kiválasztásánál gondoljuk végig lehetőségeinket anyagi szempontból, illetve vizsgáljuk meg az ingatlan környezeti adottságait is. A geotermikus energia például a termálvízben gazdag településeknél jó választás, míg a napenergiát az ország bármely pontján hasznosíthatjuk. A zöld energia természetesen többféle variációban is kombinálható, így például a ház fűtésére használt hőszivattyúhoz az áram származhat napenergiából is. 

Ajánló