Madocsa

2023. február 20.

Madocsa lakossága

Madocsa lakossága 1841 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Madocsa
  • Lakosság: 1841 fő
  • Irányítószám: 7026
  • GPS koordináta: N46.688 E18.949
  • Terület: 43.33 km2
    • Ebből belterület: 1.93 km2
    • Ebből külterület: 41.4 km2

Madocsa címere

Madocsa címere

Címer eredete és jelentése

Álló reneszánsz tárcsapajzs kék mezejét ezüstpólya osztja.

A felső kék mezőben stilizált román kori templom áll szembenézetben. Két zömök tornyán négy-négy veres ablak látszik, a toronysisakok szintén vörösek, felettük egy-egy nyolcágú ezüstcsillaggal. A tornyok között ezüst timpanon, alatta többszörösen ívelt kapuboltozatban kétszárnyú vörös kapu helyezkedik el.

Az alsó kék mezőben vörös tetőzetű ezüstös felépítményű hajómalom horgonyoz balra, fedélzete vörös, a hajótestek feketék, közöttük a malomkerék szintén fekete, ezüst lapátokkal. A malom alatt aranyviza úszik jobb felé.

Az ezüstpólyát a hajómalom rajzának felső harmada részben takarja.

A pajzs felső élén vörössel bélelt rostélyos természetes színű sisak fordul szembe, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon ötágú, nyitott, arany leveleskorona van: a három levélben egy-egy zafír, a köztes ágakon egy-egy gyöngy ragyog, az abroncsot rubinok és zafírok ékítik.

A foszlányok, jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Madocsa jelképe a beszélő címerek (tesserae loquentes) közé sorolható.

Az alsó kék mezőben úszó viza az ugyancsak ezeréves halászatra utal. A Madocsa kikötőben (in portu Madosa) adományozott szabad halászat (libera piscatio) elsősorban viza halászatot (piscationem usonum) jelentett. Fontosságát mutatja, hogy pl. a helyi apát és a veszprémvölgyi apácák 33 évig (1400-1433) pereskedtek egy halászóhely miatt.

A hajómalom stilizált képe nemcsak azt idézi fel, hogy a múlt században számos ilyen üzem működött a helyi Duna-szakaszon, hanem az ősidők óta itt található révre, átkelőhelyre is utal. Átvitten pedig a malmokat ellátó mezőgazdasági termelésre és a hajóvontatókra és arra a sok jó helyi termelésű borra, amelyet a hajtók és a hajósgazdák Madocsa csárdáiban elfogyasztottak. Hajdan az embereket itt még utolsó útjukra is csónakon vitték.

Az ezüstpólya az utakra céloz: a hajdan fontos vízi út, kikötő a rév és az ide vezető utak, az alkalmi repülőtér mind ezt jelzi.

A sisak az egykori harcokat idézi fel, a Széles-völgy partján egykor állt várat, a vitézi küzdelmeket, emlékeztet a két nagy világégés helyi áldozataira és hősi halottaira.

A korona a helyi önkormányzatiság szimbóluma.

A foszlányok kékje az élénk vízi életet hangsúlyozza, az üdülés, horgászás, fürdőzés, vadevezés lehetőségét, az ezüst a helyi hagyományokat (néptánc, szüreti bál stb.) jelzi. A vörös és az arany pedig a madocsai borkultúra jellemzői.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben