Kökény

2023. február 20.

Kökény lakossága

Kökény lakossága 594 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kökény
  • Lakosság: 594 fő
  • Irányítószám: 7666
  • GPS koordináta: N46.0016 E18.2104
  • Terület: 4.9 km2
    • Ebből belterület: 0.37 km2
    • Ebből külterület: 4.53 km2

Kökény címere

Kökény címere

Címer eredete és jelentése

A címer felső részén mélykék háttérben lévő fehér fonat tipikus horvát motívum, amely a falut alapító nemzetiségre utal. Az 1851-ben kiadott „Magyarország geographiai szótára” is így ír: „Kökény, horvát falu Baranya vármegyében…” Ugyanitt olvasható a következő: „Lakja 496 katolikus. Van itt egy pompás kilátással bíró uradalmi ház, és a szőlő alatt egy jeles uradalmi pincze több ágra oszolva, melyben 50, 100, 150 akós hordók állnak… Bírja a pécsi papnövelde …”

A címer bal oldalát uraló kereszt a falu lakóinak római katolikus hitére utal, valamint arra, hogy a faluval szemközti „Párlognak” nevezett domb és a „Mosztár”-nak nevezett szőlőhegy nagy része egyházi tulajdon volt.

A címer jobb alsó részén lévő két domb a szőlőhegyet, valamint azt a dombot szimbolizálja amelynek oldalába a falu épült. A szőlőfürt és az ekevas arra utal, hogy a települést szőlőtermesztő és földművelő emberek lakták.

A címer alján lévő ezüstcsík a falut ölelő patakokat jelképezi, melyhez szorosan hozzátartozik a malomkerék, hiszen a ma Malom-völgynek nevezett részen valaha két vízimalom működött.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben