Kisszállás

2023. február 20.

Kisszállás lakossága

Kisszállás lakossága 2282 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kisszállás
  • Lakosság: 2282 fő
  • Irányítószám: 6421
  • GPS koordináta: N46.28 E19.492
  • Terület: 92.05 km2
    • Ebből belterület: 2.46 km2
    • Ebből külterület: 89.59 km2

Kisszállás címere

Kisszállás címere

Címer eredete és jelentése

Kisszállás címere: beszélő címer, amely a község múltját hivatott reprezentálni. A lófej (téte de cheval) alakú pajzsot középen ezüstmezőben balra lépő, baljában három nyilat szorító, jobbját támadóan előrenyújtó fegyverzett ezüstgriff található. Az alsó zöld mezőben három cölöp mentén szimmetrikusan elhelyezkedve hét (2 – 3 – 2) máltai ezüstkereszt foglal helyet.

A pajzs felső peremén enyhén balra forduló salade típusú ezüstsisak van visiére-rel, melytől jobbra kék és ezüst, balra zöld és ezüst foszlányok omlanak alá. (Mindez heraldikai nézetben.)

A címer hármas tagolásával és a griff által összefogott három nyílvesszővel szimbolizálja, hogy a község három településből alakult.

A griff jelzi egyrészt, hogy a terület az avarkor óta lakott, másrészt, hogy az Orczy család egyesítette egykor a három települést egy birtokban, s az ő címerükben is szerepelt a griff.

Az ezüstmezőben futó vörös pólya a település Árpád-kori megültségére utal, a zöld mezőben – mely a föld termékenységét jeleníti meg – lévő máltai keresztek pedig II. Géza királyra emlékeztetnek, aki a Johannita (Máltai) lovagrendet megtelepítette hazánkban, és akinek a pénze a község határában került elő az egykorú meglétet dokumentálva. A pajzs alakja pedig a hajdani nagy állattartásra céloz.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben