Kapuvár

2023. február 20.

Kapuvár lakossága

Kapuvár lakossága 10181 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kapuvár
  • Lakosság: 10181 fő
  • Irányítószám: 9330 , 9339
  • GPS koordináta: N47.6 E17.0333
  • Terület: 96.05 km2
    • Ebből belterület: 7.16 km2
    • Ebből külterület: 88.89 km2

Kapuvár címere

Kapuvár címere

Címer eredete és jelentése

Címere álló, csücskös talpú, kékkel és vörössel hullámosan vágott reneszánsz pajzs. Felső, kék mezejében ezüstvár emelkedik, a jobb és a bal oldalán kiszögellő védőfalán egymás alatt három-három fekete lőrés van; a nyitott kapu felett, melynek felső harmadában fekete zuhanórács látható, négyormú ostrompárkányzat helyezkedik el. Ezt az egész védművet vörös tető fedi, melynek közepéből (a cölöp helyén) egyablakú, vörös tetőzetű ezüsttorony növekszik, csúcsán aranykereszttel.

A vártól jobbra és balra aranycsúcsú ezüstrúdon kifelé egy-egy nemzeti (vörös-ezüst-zöld) zászló lobog. A vár tornya és a zászlórudak között pedig egy-egy hatágú ezüstcsillag lebeg.

Az alsó, vörös mezőben középütt egy ezüst harci dob keresztbe helyezett dobverőkkel, tőle jobbra ezüst kétélű kard, mely alatt fekete agyú ezüstpisztoly, ez alatt pedig három (1-2) ezüst ágyúgolyó, tőle balra ezüstfokos (vagy harci szekerce), ez alatt pedig balra forduló ezüstágyú lebegnek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben