Gyód

2023. február 20.

Gyód lakossága

Gyód lakossága 750 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Gyód
  • Lakosság: 750 fő
  • Irányítószám: 7668
  • GPS koordináta: N46.0021 E18.1779
  • Terület: 3.25 km2
    • Ebből belterület: 0.6 km2
    • Ebből külterület: 2.65 km2

Gyód címere

Gyód címere

Címer eredete és jelentése

A pajzs a csücskös talpú pajzs modernizált változata. A pajzs alatt, a csücsköt érintve aranyszínű, fekete szélekkel kiemelt hullámzó címerszalag, benne a szöveg GYÓD. A hullámzó címerszalag alatt a címerszalag két vége által közrefogva fekete számok: 1511 (a települést ekkor említették először az írott források.

A pajzs körül felül és oldalt arany- és kék színű barokkos címertakaró. A pajzs tetején korona, a koronában koronaékszerek, kövek. A korona szimbolizálja, hogy Gyód királyi falu. A koronából háromszálú, összekötött kévéjű búzacsokor emelkedik ki jelképezve, hogy a falu a mezőgazdaságból élt (utal a kenyérre, a biztos megélhetésre is). A pajzs alsó része vágott, zöld színű és dombos, a földművelés fontosságát és Gyód dombos területét jelzi.

A pajzs középső és felső része is vágott. Középső része piros. Jobb oldalon szőlőinda, zöld levelekkel, bordó szőlőfürtökkel, (Gyódon a szőlőtermelés fontos tevékenység volt). A bal oldalon hordó, amely a borkészítést szimbolizálja. Középen diófa zöld levelekkel és diókkal, (a település neve is a sok diófára utal). A pajzs felső része kék, bal és jobb oldalon nyolcágú csillag, mint a község pecsétjében, középen sárga színű rózsa.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben