Fenntartható Fejlődési Célok

2023. március 24.

A Fenntartható Fejlődési Célok (FFC) egy 17 pontos terv, amelyet az ENSZ fogadott el 2015-ben, és amelynek célja a világ fenntarthatóbbá tétele 2030-ig. Az FFC-k a szegénység felszámolásától a klímaváltozás elleni küzdelemig terjednek, és minden országra vonatkoznak, nem csak a fejlődő országokra.

Az FFC-k célja, hogy biztosítsák az emberi jólétet, miközben megőrzik a bolygó erőforrásait és a környezetet. Az FFC-k összefüggnek egymással, és az egyik cél elérése hozzájárulhat a többi cél eléréséhez is. Az FFC-k között szerepel a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, az egészségügyi ellátás javítása, az oktatás előmozdítása, a nemek közötti egyenlőség biztosítása, a tiszta víz és az egészséges életmód elősegítése, a megújuló energiaforrások használata, a fenntartható városfejlesztés, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az ökoszisztémák megőrzése.

Az FFC-k megvalósítása az összes ország és az összes szektor közös erőfeszítését igényli. Az FFC-k célja, hogy biztosítsák a fenntartható jövőt a következő generációk számára, és hogy a világ minden lakosa élvezhesse az emberi jogokat és a méltóságot. Az FFC-k megvalósítása nem csak a kormányok, hanem a civil társadalom, a magánszektor és az egyének közös felelőssége is.

Ajánló

üvegházhatású gázok

Az üvegházhatású gázok olyan gázok, amelyek a Föld légkörében megtartják a napenergiát, és így hozzájárulnak a Föld hőmérsékletének emelkedéséhez....

bővebben

vegetációs időszak

A vegetációs időszak az az időszak, amikor a növények aktívan növekednek és fejlődnek. Ez az időszak általában tavasztól őszig tart, amikor a...

bővebben