felhőtípusok

2023. március 24.

A felhőtípusok az égbolton megjelenő különböző formájú és magasságú felhők csoportosítása. A meteorológiai szakemberek és az időjárás-előrejelzők számára fontos információkat nyújtanak az időjárás alakulásáról és a várható időjárási viszonyokról.

A felhők alapvetően három csoportba sorolhatók: a magas, közepes és alacsony felhők. A magas felhők általában 6-13 km magasságban találhatók, és vékonyabbak, szálkásabbak, fehérebbek, és általában jégszemcsékből állnak. A közepes felhők általában 2-6 km magasságban találhatók, és vastagabbak, szürkébbek, és általában vízcseppekből és jégszemcsékből állnak. Az alacsony felhők általában 0-2 km magasságban találhatók, és vastagabbak, sötétebbek, és általában csak vízcseppekből állnak.

A felhők további csoportosítása a megjelenésük és a kialakulásuk alapján történik. Például a cumulus felhők fehérek, domborúak, és általában jó időjárást jeleznek. Az altostratus felhők szürkék, vastagok, és általában esőt vagy havat jeleznek. Az cirrus felhők vékonyak, szálkásak, és általában hideg időjárást jeleznek.

A felhőtípusok fontosak az időjárás előrejelzésében, mivel a felhők alakja, magassága és színe sokat elárul az időjárásról. Az időjárás-előrejelzők figyelik a felhők változásait, és ezek alapján tudják megjósolni a közelgő időjárást.

Ajánló