Dunakiliti

2023. február 20.

Dunakiliti lakossága

Dunakiliti lakossága 2228 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dunakiliti
  • Lakosság: 2228 fő
  • Irányítószám: 9225
  • GPS koordináta: N47.9661 E17.2883
  • Terület: 33.63 km2
    • Ebből belterület: 1.82 km2
    • Ebből külterület: 31.81 km2

Dunakiliti címere

Dunakiliti címere

Címer eredete és jelentése

Dunakiliti címerének pajzsa hullámos osztású. A hullám, (a négy kék színű vonal) a Dunát és mellékágrendszerét: a Zátonyi Duna-ágat, a Mosoni-Dunát szimbolizálja.

A pajzs felső részének alapja ezüstszínű, ezen fekete körvonalú, barna színű, sárga agancsú szarvas, mely a község vadgazdálkodását, a vadászat jelentőségét fejezi ki.

A pajzs alsó részének alapja aranyszínű, melyet címertanilag a pajzs jobb oldalán barna törzsű, fekete körvonalú, zöld levelű tölgyfa látható, a pajzs bal oldalán emberi kar fekete körvonallal, kezében fekete színű baltával. A fa a település erdőgazdálkodásának, a baltát tartó kéz a fakitermelésnek, illetve valamennyi kézműves tevékenységnek grafikai megjelenítése. A pajzs alsó részének közepén egy kereszt, mely a lakosság római katolikus vallásának megtestesítője.

A címerpajzsot fekete körvonal szegélyezi, alatta (részben takarásban) szalagmotívumban (sárga alapszíne fekete körvonallal határolt) a fekete színű DUNAKILITI felirat látható. A szalagmotívum alatt szimmetrikusan elhelyezkedő két-két fekete körvonalú arany búzakalász a település mezőgazdaságát jelképezi.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben