Dorogháza

2023. február 20.

Dorogháza lakossága

Dorogháza lakossága 1060 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dorogháza
  • Lakosság: 1060 fő
  • Irányítószám: 3153
  • GPS koordináta: N47.988 E19.9007
  • Terület: 17.68 km2
    • Ebből belterület: 1.59 km2
    • Ebből külterület: 16.09 km2

Dorogháza címere

Dorogháza címere

Címer eredete és jelentése

A község címere háromszögű kékkel és zölddel vágott pajzs, közepén, mindkét mezőben elhelyezett jobbra néző arany griffmadár lebeg. Karmai feketék, teste pirossal kontúrozott.

Körülötte 7 darab aranylombos, ötkarélyos, fekete törzsű fa lebeg, a pajzs felett pedig háromlombos kék és piros ékköves nyitott korona.

Alatta lebegő szalagba írt DOROGHÁZA felirat.

A címeren és a zászlón szereplő griffmadár Dorogháza területén XIII. században élt Baksa család címere volt. Egyesek tőlük eredeztetik a Bakosokat. A község ezzel egy ősrégi dorogházi címert elevenít fel. A griffmadarat körülvevő hét fa jelképezi, hogy Dorogháza lakosai hétszilvafás nemesek voltak.

A község címere és zászlaja Dorogháza ősi eredetére utal. De címerünknek más szimbolikus jelentése is van.

A 7 fa jelképezi a falut körülvevő erdőséget, a griffmadár pedig a természet erőit, melyekkel a község dolgos népe a századok folyamán küzdött a fennmaradásért. A vallásos emberek számára a 7 fa jelképezi a 7 szentséget, melyek segítségével a hívő lélek legyőzi a sárkányt, így elnyeri az örök élet koronáját.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben