Dombrád

2023. február 20.

Dombrád lakossága

Dombrád lakossága 3706 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dombrád
  • Lakosság: 3706 fő
  • Irányítószám: 4292 , 4492
  • GPS koordináta: N48.2291 E21.9271
  • Terület: 51.84 km2
    • Ebből belterület: 4.35 km2
    • Ebből külterület: 47.49 km2

Dombrád címere

Dombrád címere

Címer eredete és jelentése

Dombrád címere álló, csücskös talpú, hasítással osztott pajzs. Jobb oldali arany mezejének hullámos tagolású kék udvara felett jobb haránt irányban (felülnézeti) vörös rák lebeg. A bal oldali kék mező ívekkel tagolt zöld udvarán arany szarvas ugrik balra.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, természetes színű, szegecselt, kereszt alakú lélegzőnyílással ellátott csöbörsisak található, rajta rubinokkal és zafírokkal ékesített ötágú (három levél, két gyöngy), leveles aranykorona van.

A foszlányok: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

A rák és a hullámokkal tagolt kék mező a hajdani eleven vízi világra, halászatra, pákászatra, rákászatra is utalhat. Az aranyszarvas a magyarság eredetmondáját idézheti. A zöld halmok a település nevét szemléltetik.

A helység ősiségére egyrészt a pajzsalak enyhén (honfoglaló tarsolylemezekre emlékeztetően) ívelt vonalai, másrészt a korai sisakforma (csöbörsisak) hívják fel a figyelmet. A sisak kereszt alakú légzőnyílása stilizált, így a helyi hitéletet is fémjelezheti. Maga a sisak az ezer esztendő helybéli hősi halottai előtti tisztelgést is kifejezi, a korona pedig a (modern tartalommal) az önkormányzati autonómiát szimbolizálhatja.

(A szalagon az arany mezők a patinás múltat, a szilárd jelent és a reményteljes jövőt jelenítik meg, a szalag két „zászlóeleme” pedig az Árpád-kortól – vörössel és ezüsttel vágott mezők -, napjainkig (tricolor) eltelt ezredévet mutatják, a névbeírás és az évszám a településnek az írásos forrásokban való első megjelenését adják tudtul.)

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben